Rafael

Rafaël - Raphaël - Raaf - Rafaelle - Rafaella

Bijbelse naam Rafael

De naam Rafaël komt uit het Hebreeuws en wordt meestal vertaald als 'God heeft genezen' of 'door God genezen'. 

Is de naam Rafael populair in Nederland?

De naam Rafaël (de spelling verschilt) is relatief populair in Nederland en staat net in de tweede helft van de Top 500 populairste jongensnamen. In 2017 zijn 96 jongens Rafaël genoemd.

Heeft Rafael een negatieve betekenis?

Nee, Rafael heeft geen negatieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Rafael terugvinden?

De naam Rafael is terug te vinden in het apocriefe boek Tobit. De vervoeging Rafa komt onder andere voor in 1 Kronieken 8:2. 

Wie was Rafael en wat deed hij?

Rafaël is een van de zeven aartsengelen. In het apocriefe boek Tobit is hij de reisgezel van Tobias, de jonge zoon van Tobit. Tobit (of Tobias senior) stuurt zijn zoon op pad om geld op te halen dat hij aan iemand in bewaring heeft gegeven. Deze reis is niet zonder gevaar, en Tobit bidt dat zijn zoon deze reis mag volbrengen. Rafaël wordt hierop op pad gestuurd om de jonge Tobias te vergezellen en komt uiteindelijk met hem thuis. Daar openbaart hij zich aan Tobit en Tobias als 'een van de zeven engelen die in de nabijheid van de troon van de Heer verkeren'.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.