Rachab

Rahab - Ray - Racha

Bijbelse naam Rachab

De naam Rachab komt waarschijnlijk van het Hebreeuwse werkwoord rachob (verbreden, verwijderen). De naam betekent zoveel als 'breed', 'wijd' of 'groot'. 

Is de naam Rachab populair in Nederland?

De naam Rachab komt maar weinig voor in Nederland, slechts zes dames dragen deze naam als voornaam, en nog eens zes als tweede (of verdere) naam. 

Heeft Rachab een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Rachab is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Rachab terugvinden?

De naam Rachab is te vinden in onder andere het Bijbelboek Jozua 2:1 en Matteüs 1:5. 

Wie was Rachab en wat deed zij?

Jozua stuurt twee verspieders naar Jericho, die daar de hoer Rachab ontmoetten die op de stadsmuur woont. Zij verbergt de twee onder vlasbundels op het dak van haar huis en riskeert daarmee haar eigen leven. Rachab heeft gehoord over de God van Israël en laat blijken dat ze weet dat Jericho door de Heer aan de Israëlieten is gegeven. Ze weet dat ze de stad zullen binnenvallen, en vraagt de verspieders haar en haar familie te sparen. De spionnen gaan hiermee akkoord en spreken af dat Rachab als herkenningsteken een scharlaken koord uit het raam zal hangen. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.