Quirinius

Quirinius - Quirinus - Quirine - Quirin

Bijbelse naam Quirinius

De Bijbelse naam Quirinius is afgeleid van de naam Cyrénius, dat zoveel als 'Krachtige Verdediger' of 'Krachtige vredestichter' betekent. Aan de naam Quirinius wordt dan ook de betekenis 'Krachtige man van vrede' verleend.

Is de Bijbelse naam Quirinius populair in Nederland?

In Nederland komt de jongensnaam Quirinius niet zo vaak voor. De afgeleide namen komen iets vaker voor: ruim 650 vrouwen dragen de naam Quirine en er zijn bijna 900 Nederlandse mannen en jongens die Quirinus heten. 

Heeft Quirinius een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Quirinius is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Quirinius terugvinden?

De naam Quirinius is onder andere te vinden in het Bijbelboek Lucas 2:2

Wie was Quirinius en wat deed hij?

En het geschiedde in die dagen dat er een bevel uitging vanwege keizer Augustus, dat het gehele rijk moest worden ingeschreven. Deze inschrijving vond voor het eerst plaats, toen Quirinius het bewind over Syrië voerde.' Het zijn bekende regels, die menigeen waarschijnlijk kan dromen. We weten van Quirinius dat hij als Romeins stadhouder het gezag had over Syrië, in de tijd dat Jozef en Maria zich moesten inschrijven in Bethlehem. Syrië is op dat moment een van de belangrijkste provincies van Rome. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.