Pilatus

Paulette

Bijbelse naam Pilatus

De naam Pilatus heeft geen eenduidige betekenis, er zijn verschillende betekenissen mogelijk. Pilatus kan onder andere 'gewapend met een speer' betekenen, maar ook 'bevrijd man'. 

Is de naam Pilatus populair in Nederland?

Als je iemand kent met de naam Pilatus, is dat heel bijzonder. In Nederland zijn er namelijk nauwelijks mensen die Pilatus heten. 

Heeft Pilatus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Pilatus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Pilatus terugvinden?

De naam Pilatus is onder andere te vinden in Bijbelboek Matteüs 27:1

Wie was Pilatus en wat deed hij?

Pilatus, meer volledig Pontius Pilatus, is een Romeinse politicus onder het gezag van het Romeinse Rijk ten tijde van keizer Tiberius. Hij is vooral vanuit de geloofsbelijdenis bekend, als degene die verantwoordelijk is voor Jezus' dood aan het kruis. Hoewel Pilatus na ondervraging geen directe aanleiding voor de veroordeling van Jezus kan vinden, lijkt hij toch vooral aan zijn eigen reputatie te denken. Hij geeft het volk de keuze wat er met Jezus moet gebeuren. Nadat het volk beslist dat Jezus gekruisigd moet worden, wast Pilatus zijn handen in onschuld. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.