Petrus

Peter - Pieter - Patrick - Peet - Petra

Bijbelse naam Petrus

De betekenis van de naam Petrus is voor de meeste mensen niet onbekend. Jezus zelf gaf Simon de nieuwe naam Petrus, wat 'rots' betekent - de rots waarop Hij Zijn kerk zal bouwen. 

Is de naam Petrus populair in Nederland?

De naam Petrus komt inmiddels niet vaak meer voor als voornaam, maar afgeleiden ervan worden nog regelmatig gegeven. In de afgelopen jaren werd bijvoorbeeld nog zo'n 30 keer per jaar een Peter geboren. 

Heeft Petrus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Petrus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Paulus terugvinden?

De naam Petrus is onder andere te vinden in Bijbelboek Matteüs 4:18

Wie was Petrus en wat deed hij?

Petrus is van de twaalf leerlingen van Jezus misschien wel de bekendste. Hij wordt gezien als Jezus' beste vriend, maar is ook degene die Hem uiteindelijk verraadt als het erop aankomt. Petrus (dan nog Simon) wordt samen met zijn broer Andreas als eerste geroepen om leerling van Jezus en 'visser van mensen' te zijn. Jezus zelf geeft Simon de nieuwe naam Petrus, en verklaart dat hij de rots zal zijn waarop Jezus' kerk gebouwd zal worden en aan wie Jezus 'de sleutels van het koninkrijk van de Hemel' zal overhandigen. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.