Otniël

Otniel - Otto - Ot - Otte

Bijbelse naam Otniël

Otniël betekent 'Leeuw van God', maar ook 'Mijn sterkte is God'. Hij was de eerste rechter van Israël. Nadat het volk in de problemen kwam na ongehoorzaamheid aan God, bracht Otniël – gedreven door Gods geest – weer rust. 

Is de naam Otniël populair in Nederland?

Otniël is geen veelvoorkomende kindernaam. De afgelopen jaren is deze naam slechts een enkele keer gegeven. Een afgeleide naam is populairder: 26 jongetjes werden in 2017 Otto genoemd.

Heeft Otniël een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Otniël is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Otniël terugvinden?

De naam Otniël is onder andere te vinden in het Bijbelboek Jozua 15:17. 

Wie was Otniël en wat deed hij?

Otniël is de eerste rechter van Israël. Hij is getrouwd met Achsa, de dochter van zijn oom Kaleb. Otniël mag haar trouwen omdat hij Kirjat-Sefer heeft veroverd. Na de dood van Jozua en zijn leeftijdsgenoten vervalt het volk van Israël in afgoderij. Als de Israëlieten tot inkeer komen stuurt God Otniël als rechter. Gedreven door de geest van God bevrijdt hij Israël, en het volk kan 40 jaar in rust leven.  

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.