Orpa

Oprah - Ophra - Orfa

Bijbelse naam Orpa

Aan de naam Orpa worden verschillende betekenissen toegekend. Deze Hebreeuwse meisjesnaam kan iets als 'nek' of 'reekalf' betekenen. 

Is de naam Orpa populair in Nederland?

Orpa komt in Nederland vrijwel niet voor als voornaam. Ongeveer 25 vrouwen hebben deze voornaam. In de afgelopen 10 jaar heeft slechts één meisje deze naam gekregen. 

Heeft Orpa een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Orpa is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Orpa terugvinden?

De naam Orpa is onder andere te vinden in het Bijbelboek Ruth 1:4.

Wie was Orpa en wat deed zij?

Orpa is een van de schoondochters van Noömi, de Israëlitische vrouw die met haar man Elimelech naar het land Moab trekt als Israël in hongersnood verkeert. Noömi en Elimelech hebben twee zoons: Machlon en Kiljon. Als Elimelech sterft en Noömi als weduwe achterlaat, trouwen Machlon en Kiljon ieder met een Moabitische vrouw. De een trouwt met Orpa, de ander met Ruth. Na enkele jaren komen echter ook de zoons van Noömi om, en zij besluit terug te keren naar Israël – waar geen hongersnood meer is. Orpa en Ruth gaan in eerste instantie mee. Noömi dringt aan om terug naar hun moeders te keren en een nieuwe man te trouwen, waarna Orpa er uiteindelijk voor kiest om terug te gaan 'naar haar eigen volk en haar eigen god'. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.