Omar

Umar - Omer - Omaira - Omarah

Bijbelse naam Omar

De naam Omar is afgeleid van het Hebreeuwse werkwoord amar, dat 'spreken' betekent. De betekenis van de naam Omar wordt dan ook vaak omschreven als 'welbespraakt'. In het Arabisch betekent de naam 'bloei' of 'blakend'. 

Is de naam Omar populair in Nederland?

Omar is relatief populair in Nederland, in 2017 kregen 99 jongens deze naam. Dat leverde plek 174 op in de ranglijst met de 500 populairste jongensnamen van dat jaar. 

Heeft Omar een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Omar is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Omar terugvinden?

De naam Omar is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 36:11.

Wie was Omar en wat deed hij?

Er komt in de Bijbel slechts één Omar voor: een van de afstammelingen van Esau, de broer van Jakob en zoon van Isaak. Esau trekt weg van het land waar zijn broer Jakob woont, omdat de veestapels van beide mannen te groot zijn om in hetzelfde gebied te kunnen verblijven. Hij trekt met zijn familie, slaven en slavinnen en zijn veestapel naar het Seïrgebergte, waar hij nog meer nakomelingen krijgt. Elifaz, een van de zonen van Esau, verwekt Omar. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.