Noach

Noah - Noë - Nora - Noanne

Bijbelse naam Noach

Deze Hebreeuwse jongensnaam betekent 'vrede', 'rust' of 'troost'. In Genesis 5:29 is te lezen dat zijn vader Lamech dit ook over Noach uitspreekt: 'Deze zoon zal troost geven'. 

Is de naam Noach populair in Nederland?

De naam Noach komt niet zoveel voor in Nederland, maar afgeleiden ervan des te vaker. Noah was in 2017 zelfs de populairste jongensnaam! Meisjesnaam Noa staat iets minder hoog in de rankings, maar is ook nog steeds erg populair. 

Heeft Noach een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Noach is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Noach terugvinden?

De naam Noach is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 5:1 en Matteüs 24:37.

Wie was Noach en wat deed hij?

Noach is de zoon van Lamech en vader van Sem, Cham en Jafeth. Noach is 500 jaar oud als hij van God de opdracht krijgt een ark te bouwen om hiermee de zondvloed te overleven. Alleen Noach en zijn familie en een mannetje en vrouwtje van elke diersoort overleven deze grote overstroming. Als de aarde is drooggevallen, brengt Noach een offer. Als antwoord hierop en als teken van Zijn verbond met Noach laat God een regenboog verschijnen. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.