Nebat komt van het Hebreeuwse werkwoord nabat, wat 'zien', 'kijken', of 'bedenken' betekent. Het is ook verwant aan 'mabbat', wat 'zicht' of 'verwachting' betekent.

Is de naam Nebat populair in Nederland?

De naam Nebat komt bijna helemaal niet voor in Nederland, en komt bovendien alleen voor als vrouwennaam, niet als mannennaam. Dit kan zijn door de ongewone uitgang -at, die niet veel gebruikt wordt bij namen in Nederland (ook al zijn Hebreeuwse namen die eindigen op -t(h) niet ongewoon, zoals Judith of Elizabeth).

Heeft Nebat een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Nebat is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Nebat terugvinden?

De naam Nebat is onder andere te vinden in Bijbelboek 1 Koningen 11:26.

Wie was Nebat en wat deed hij?

De naam Nebat wordt in de Bijbel alleen genoemd in de bijzin 'Jeroboam, zoon van Nebat'. Waarschijnlijk wordt koning Jeroboam zo aangeduid om hem te onderscheiden van koning Jeroboam, zoon van Joash, in 2 Koningen 14.

Jeroboam, de zoon van Nebat, komt in opstand tegen koning Salomo, omdat de koning andere goden is gaan vereren. Een profeet vertelt hem dat de Heer hem tien stammen zal geven om over te heersen. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.