Naomi

Noömi - Noami - Noémi - Nine

Bijbelse naam Noömi

De Hebreeuwse naam Naomi betekent 'lieflijk', 'zalig' of 'aangenaam'. Ze is de vrouw van Elimelech, en als zij binnen 10 jaar zowel haar man als zonen verliest, noemt zij zichzelf Mara, dat 'bitter' betekent. 

Is de naam Naomi populair in Nederland?

Naomi is een meisjesnaam die vooral in Vlaanderen regelmatig wordt gegeven. In Nederland komt de afgeleide Naomi veel vaker voor. Zo'n 13.000 Nederlandse vrouwen en meisjes dragen deze voornaam.

Heeft Naomi een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Naomi is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Naomi terugvinden?

De naam Naomi is onder andere te vinden in het Bijbelboek Ruth 1:2.

Wie was Naomi en wat deed zij?

Naomi is een Israëlitische vrouw die getrouwd is met Elimelech. Als Israël te maken krijgt met grote voedseltekorten, trekt Naomi met haar man en twee zoons naar Moab, waar haar zoons trouwen met twee Moabitische meisjes: Orpa en Ruth. Binnen enkele jaren verliest Naomi zowel haar man als haar twee zoons, en besluit terug te keren naar haar geboortegrond. Haar schoondochters stuurt ze terug naar hun eigen moeders, om opnieuw een man te vinden, maar Ruth is loyaal aan Naomi en kiest ervoor met haar schoonmoeder mee terug naar Israël te gaan. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.