De oorsprong van de naam Nabal ligt in het Hebreeuwse woord voor verwelken, en is uiteindelijk ook falen gaan betekenen. De naam kan ook worden uitgelegd als 'dwaasheid', 'ongepastheid' en 'onbeschoftheid' gekregen.

Is de naam Nabal populair in Nederland?

De naam Nabal komt helemaal niet in Nederland voor, niet in historische of hedendaagse gegevens. Dit kan liggen aan het feit dat de naam zelf 'falen' betekent en door de Bijbel zelf een nog grotere connotatie van dwaasheid gekregen heeft. 

Heeft Nabal een negatieve betekenis?

Ja, door het verhaal uit 1 Samuel over David, Nabal en Abigail. Nabal wordt hier gekarakteriseerd als onbeschofte dwaas. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Nabal terugvinden?

De naam Nabal is onder andere te vinden in Bijbelboek 1 Samuel 25:1

Wie was Nabal en wat deed hij?

Nabal is een steenrijke man in de regio van Karmel, waar David zich in die tijd met zijn mannen voor Saul verbergt. Wanneer de tijd om de schapen te scheren aanbreekt, vraagt David aan Nabal voedsel en waar, omdat David's mannen nooit de kuddes en herders van Nabal lastig hebben gevallen. Nabal weigert dit en noemt David zelfs een weggelopen slaaf, een niemand.

David is woest en bereidt zich voor Nabal aan te vallen terwijl die een groot feestmaal aanricht. Hij wordt gekalmeerd door de vrouw van Nabal, Abigail, die hem wél voedsel en wijn brengt en hem vraagt haar man te sparen. Als Nabal dit de volgende dag na het feest hoort, krijgt hij een hartstilstand van schrik. Abigail wordt dan de tweede vrouw van David. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.