Naaman

Naäman

Bijbelse naam Naäman

Bijbelse naam Naaman

De naam Naäman is afgeleid van het Hebreeuwse werkwoord na'em, wat 'mooi zijn' of 'aangenaam zijn' betekent, en het woord na'aman, wat 'schoonheid' betekent. In die trant betekent Naäman dus 'aangenaamheid', 'schoonheid' of 'lieftalligheid'.  

Is de naam Naaman populair in Nederland?

Waarschijnlijk is de naam Naaman niet populair in Nederland omdat hij met melaatsheid verbonden wordt in de Bijbel. 

Heeft Manasse een negatieve betekenis?

De naam zelf heeft een uiterst positieve letterlijke betekenis. De naam is echter verbonden aan de huidvraat van de Naäman, wat toch voor een negatieve connotatie zorgt.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Naaman terugvinden?

De naam Naaman is onder andere te vinden in Bijbelboek Genesis 46:21 in het oude testament en Lucas 4:27 in het nieuwe testament.

Wie was Naaman en wat deed hij?

Naäman is een Aramese of Syrische legeraavoerder. Hij is voornamelijk bekend door het verhaal uit 2 Koningen, waarin hij melaatsheid krijgt, en wordt gered door zichzelf zeven keer in de Jordaan onder te dompelen op aanraden van de profeet Elisa. Naäman wordt op de hoogte gesteld van de profeet door een Israëlische slavin die zijn vrouw dient. Eerst is Naäman verontwaardigd, omdat Elisa hem niet zelf de opdracht geeft en omdat de opdracht zo simpel is. Op aanraden van zijn dienaren besluit hij het toch te doen. Als hij nadien Elisa wil overladen met geschenken, weigert de profeet. Elisa's knecht Gechazi snelt Naäman echter achterna en ontvangt toch wat van hem. Voor deze actie wenst Elisa hem de huidvraat van Naäman toe. Naäman zelf bekeert zich. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.