Mordechai

Mordokai - Mordekai - Mardochaeus

De betekenis van de Bijbelse naam Mordechai is niet helemaal duidelijk. Mogelijk betekent het iets als 'vereerder van Marduk'. Marduk was een Babylonische god. Andere mogelijke vertalingen zijn 'kleine man' of 'bittere droefheid'.

Is de Bijbelse naam Mordechai populair in Nederland?

De naam Mordechai is niet populair in Nederland. Er wonen voor zover bekend slechts 13 jongens en mannen in Nederland die deze naam als eerste naam hebben gekregen.

Heeft de naam Mordechai negatieve betekenis?

De betekenis van de Bijbelse naam Mordechai is negatief op te vatten. Vereerder van een andere god of bittere droefheid zijn geen positieve vertalingen. Ook 'kleine man' is niet per se positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Mordechai terugvinden?

De naam Mordechai is te vinden in het Bijbelboek Ezra 2:1.

Wie was Mordechai en wat deed hij?

Mordechai bekleedt een hoge bestuurlijke functie in het hof. Hij is de oom van Ester, die later koningin wordt. Als Mordechai niet buigt voor Haman, de hoogste functionaris van de koning, verzint Haman een plan om alle joden uit te roeien.

Dan schakelt Mordechai de hulp van zijn nichtje Ester in. Zij is inmiddels koningin en koning Ahasveros houdt veel van haar. Ester vraagt de koning om haar volk te sparen. Zo worden de joden gespaard en Haman wordt opgehangen aan de paal die hij voor Mordechai klaar had gezet. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.