De betekenis van de Bijbelse naam Mirjam is niet helemaal zeker. Het zou iets als 'opstand' of 'rebellie' kunnen betekenen. Andere bronnen spreken van iets als 'geliefd door…'.

Is de Bijbelse naam Mirjam populair in Nederland?

De naam Mirjam is redelijk populair in Nederland. De populariteit neemt echte wel wat af: in 2008 kregen nog 32 pasgeboren meisjes de naam Mirjam, terwijl dit er in 2016 nog maar 17 waren. 

Heeft de naam Mirjam een negatieve betekenis?

De betekenis 'opstand' of 'rebellie' kun je negatief interpreteren. De andere betekenis – geliefd door… – is echter wel positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Mirjam terugvinden?

De naam Mirjam is te vinden in het Bijbelboek Exodus 15:20.

Wie was Mirjam en wat deed zij?

Mirjam is de zus van Mozes en Aäron. Ze is samen met haar broers aanvoerster over het volk Israël tijdens de uittocht uit Egypte. Nadat hun Egyptische achtervolgers zijn verdronken in de zee, schrijft ze een loflied voor de Heer. Toch komt ze ook negatief voor in de Bijbel, als ze samen met Aäron Mozes' leiderschap in twijfel trekt. Mozes is getrouwd met een Nubische vrouw, tot ongenoegen van zijn broer en zus.

De Heer roept Mirjam en Aäron bij zich en ontsteekt in woede tegen ze. Mirjam wordt getroffen door huidvraat en moet zeven dagen buiten het kamp verblijven om te genezen. Pas na haar genezing trekt het hele volk verder. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.