Mattan

Matt - Mattian - Mattania - Marten - Martin

Bijbelse naam Mattan

Mattan betekend 'gift' of 'geschenk'. Hij was een Baälpriester en de vader van Jacob. 

Is de naam Mattan populair in Nederland?

De naam Mattan is in de afgelopen jaren 11 keer gegeven aan jongens. De naamvervoeging Martin is wel een stuk populairder. In 2008 kregen 35 jongens de naam Martin en na een daling in 2009, 2 jongens kregen deze naam, zijn in jaren daarna de cijfers ongeveer gelijk gebleven: zo'n 35 jongetjes per jaar. 

Heeft Mattan een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Mattan is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Mattan terugvinden?

De naam Mattan is onder andere te vinden in het Bijbelboek 2 Koningen 11:18 en Matteüs 1:15. 

Wie was Mattan en wat deed hij?

Mattan is een baälpriester en wordt voor de altaren ter dood gebracht. Het volk Israël is van God afgedwaald, zij brachtte offers en aanbaden Goden en waren niet meer op God gericht. Dit is te lezen in 2 Koningen. Priester Jojada spreekt het volk hierop aan en zorgt ervoor dat de beelden en dergelijk worden verbrand. Hierbij word Mattan ook om het leven gebracht. Dit is het enige wat er in de Bijbel staat geschreven over Mattan.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.