De Bijbelse naam Lydia betekent letterlijk ‘vrouw uit Lydië’. Paulus ontmoette Lydia in handelsstad Filippi. Lydia was een purperverkoopster uit Thyatira. Thyatira lag in het land Lydië, een gebied in het huidige West-Turkije. Het kan ook iets als 'nieuwgeborene' betekenen. 

Is de naam Lydia populair in Nederland?

Lydia is geen hele populaire naam in Nederland. Eind 20e eeuw was de naam wat meer in trek (119 geboortes in 1981), maar afgelopen decennium worden er jaarlijks zo’n 30 Lydia’s geboren. Lydia staat op nummer 462 in de top 1000 babynamen. 

Heeft Lydia een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Lydia is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lydia terugvinden?

De naam Lydia is te vinden in het Bijbelboek Handelingen 16:14.

Wie was Lydia en wat deed zij?

Lydia is een purperverkoopster uit Thyatira. Ze vereert God. Als ze op een dag Paulus aantreft, wordt haar hart door God geopend. Hierdoor begrijpt ze wat Paulus zegt. Haar geloof wordt naar een dieper niveau gebracht. Hierna wordt ze samen met haar gezin gedoopt. Ze dringt er na de doop op aan dat Paulus en zijn gezelschap bij haar komen logeren: haar huis is groot genoeg. Vanaf dan is haar huis de ontmoetingsplek voor gelovigen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.