Lucas

Luca - Lukas - Luuk - Luc

Bijbelse naam Lucas

Dit betekent ‘licht’, of 'lichtgevend'. Lucas was één van Jezus’ leerlingen en is waarschijnlijk de schrijver van het Evangelie van Lucas en de Handelingen der Apostelen. Hij beschrijft in zijn evangelie veel van de wonderen die Jezus gedaan heeft.

Is de naam Lucas populair in Nederland?

Vanaf de jaren ’90 is Lucas een zeer populaire naam. Sinds 2001 staat de naam in de top 10 jongensnamen en krijgen jaarlijks zo’n 700 jongetjes deze naam. Varianten zoals Luuk, Luca en Lukas zijn ook erg populair.  

Heeft Lucas een negatieve betekenis?

Nee, de naam Lucas heeft geen negatieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lucas terugvinden?

De naam Lucas is onder andere te vinden in het Bijbelboek Kolossenzen 4:14.

Wie was Lucas en wat deed hij?

Lucas is de schrijver van het derde evangelie. Hij is arts en leerling van Jezus. Hij is waarschijnlijk de enige niet-jood van de vier evangelisten. Rond het jaar 50 sluit Lucas zich aan bij apostel Paulus en gaat hij mee met zijn zendingsreizen. Ze hebben samen gevangen gezeten en Lucas steunt Paulus in zijn vervolging. Door alles wat Lucas doorstaat, heeft hij genoeg getuigenissen meegemaakt om te verwerken in zijn evangelie en in Handelingen. De belangrijkste thema's die Lucas beschrijft zijn de verhoudingen tussen joden en niet-joden en armoede.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.