Lot

Lotte - Charlotte

Bijbelse naam Lot

Lot is afgeleid van het Hebreeuwse wordt 'lut'. Dit betekent 'verborgen' of 'gesluierd'. In sommige instanties wordt het geassocieerd met somberheid of onderdrukking, zoals in Jesaja 25:7-8. Een toepasselijke naam, aangezien Lot zijn leven niet bepaald over rozen ging.

Is de naam Lot populair in Nederland?

Lot komt in Nederland betrekkelijk veel voor, maar vooral onder meisjes. In dit geval is de naam afgeleid van Charlotte, de vrouwelijke vorm van Charles (Karel). De naam is niet ontzettend populair onder jongens, waarschijnlijk vanwege de associatie met meisjes. In 2014 hadden 94 mannen en jongens de naam als volgnaam.

Heeft Lot een negatieve betekenis?

'Verborgen' of 'gesluierd' zijn geen positieve betekenissen, maar hoeven ook niet per se negatief te zijn. De betekenis waarmee Lot in Jesaja wordt geassocieerd is wel negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lot terugvinden?

De naam Lot is te vinden in de Bijbelboeken Genesis 11:27 en Lucas 17:28.

Wie was Lot en wat deed hij?

Lot is het neefje van Abraham en speelt een grote rol in het Oude Testament. Het verhaal van Lot is geen leuk verhaal. Door de loop van zijn volwassen leven is hij ontvoerd (Genesis 14:18), bedreigd, gevlucht voor de vernietiging van zijn stad, zijn vrouw verloren en misbruikt door zijn dochters terwijl hij dronken was (Genesis 19). Ondanks alles staat hij in de Joodse overlevering bekend als een rechtvaardige man. Daardoor krijgt hij de kans van God om de vernietiging van Sodom en Gomorra te ontvluchten. Hij mag zijn vrouw en familie meenemen, maar niemand mag achterom kijken. Lot wordt gered, maar zijn vrouw kijkt om wat er met de stad gebeurt en verandert in een zoutpilaar.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.