Lea

Leander - Leo

Bijbelse naam Lea

Vanuit het Hebreeuws vertaald betekent Lea 'vermoeid'. Wie het verhaal van Lea kent kan ook begrijpen waarom zij die naam heeft. Haar vader had haar uitgehuwelijkt aan haar neef Jakob, terwijl hij meer oog had voor haar zusje. Lea had volgens Jakob 'geen glans in haar ogen', terwijl hij Rachel 'mooi en aantrekkelijk' vond.

Is de naam Lea populair in Nederland?

Maar liefst 943 vrouwen en meisjes hebben de naam als voornaam en 572 als volgenaam. Daarnaast is het opmerkelijk dat 49 mannen en jongens Lea als volgnaam hebben. Lea komt in Amsterdam het meeste voor, met honderdtwintig personenen die de naam dragen.

Heeft Lea een negatieve betekenis?

Ja, het is niet bepaald positief om vermoeid te zijn. Lea's beschrijving in Genesis draagt daar mogelijk aan bij, ook al kon ze daar zelf vrij weinig aan doen.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lea terugvinden?

De naam Lea is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 29:16.

Wie was … en wat deed hij/zij?

Lea is de dochter van Laban en de oudere zus van Rachel. Nadat Jakob zeven jaar voor Laban heeft gewerkt, krijgt hij zonder dat hij het weet Lea in plaats van Rachel. Laban is 'vergeten' hem te vertellen dat het niet gebruikelijk is om de jongere dochter uit te huwelijken voor de oudste. Het huwelijk waar Lea in belandt is verre van gelukkig. Lea heeft volgens Jakob 'geen glans in haar ogen', terwijl hij Rachel 'mooi en aantrekkelijk' vindt.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.