Lazarus is de Latijnse versie van het Griekse 'Lazaros'. Dat is weer afgeleid van het Hebreeuwse 'Eleazar', wat betekent 'God heeft geholpen'. Er zijn twee personen die in het Nieuwe Testament deze naam dragen. Een fictieve in de gelijkenis van de rijke man en Lazarus en de persoon die uit de dood werd herrezen door Jezus.

Is de naam Lazarus populair in Nederland?

Ondanks de bekendheid van de naam, zijn er niet veel in Nederland die de naam Lazarus dragen. Ongeveer twintig mannen en jongens hadden in 2014 de naam als volgnaam en minder dan vijf hebben het als eerste naam.

Heeft Lazarus een negatieve betekenis?

Nee, Lazarus heeft een positieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lazarus terugvinden?

Je leest onder andere in het Bijbelboek Lucas 16:20 over Lazarus.

Wie was Lazarus en wat deed hij/zij?

Lazarus is de broer van Martha en Maria, twee volgelingen van Jezus die meerdere keren terugkomen in het evangelie. Zijn zussen schakelen de hulp van Jezus in als Lazarus ernstig ziek is. Jezus zegt dat zijn ziekte niet tot zijn dood zal leiden, maar tot de verheerlijking van God. Jezus blijft nog twee dagen waar hij is met zijn discipelen, voordat hij naar Lazarus gaat. Als hij aankomt is Lazarus al gestorven en begraven. Jezus gaat naar zijn graf toe en vraagt Lazarus om naar buiten te komen, waarop Lazarus uit het graf komt. Hiermee komt Jezus' belofte uit. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.