Laïs was de voormalige naam van de stad Dan. In de Bijbel staat de Latijnse benaming voor de stad, maar in het Hebreeuws wordt het 'Laish'. Dat is tevens een van de twee benamingen voor 'leeuw'.

Is de naam Laïs populair in Nederland?

De naam komt relatief weinig voor in Nederland. De naam komt meer voor onder meisjes dan jongens. In 2014 hadden drieëntwintig vrouwen en meisjes de naam Laïs. De naam komt het meeste voor in onder andere de gemeenten Barneveld, Ermelo, Amsterdam en Roosendaal.

Heeft Laïs een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Laïs is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Laïs terugvinden?

De naam Laïs is te vinden in het Bijbelboek Rechters 18:7. 

Wie was Laïs en wat deed hij?

Het meest bekend is Laïs waarschijnlijk als de voormalige naam van de stad Dan, de meest noordelijke stad van het koninkrijk Israël. De stam van Dan moet als laatste van de stammen nog een grondgebied aangewezen krijgen. Er wordt niet veel gezegd over hoe de stad voor de belegering is, behalve dan dat het een rustige stad is waar de bevolking onbezorgd leeft. Soms wordt de stad Dan nog bij haar oorspronkelijke naam genoemd, zoals in Jesaja 10:30. De enige persoon die in de Bijbel de naam draagt is de vader van Paltiel. Aan hem wordt Michal, de dochter van koning Saul uitgehuwelijkt. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.