Laban betekent 'de witte' in het Hebreeuws. Hij was de vader van Rachel en Lea en de oom van Jakob. In Sint Maartensdijk, een stad in de gemeente Tholen, is de naam mogelijk een verbastering van de Schotse naam 'Loban'.

Is de naam Laban populair in Nederland?

Ongeveer negenendertig personen dragen de naam Laban in Nederland. De regio's waar de naam het meeste voorkomt zijn Zeeland, Harden en de Noordoostpolder. De eerste twee gebieden vallen onder de bijbelgordel, dus dat kan een verklaring zijn voor de populariteit van de naam.

Heeft Laban een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Laban is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Laban terugvinden?

De naam Laban is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 29:10. 

Wie was Laban en wat hij?

Laban is de vader van Rachel en Lea. Jakob, die later Israël zal heten, vraagt hem om de hand van Rachel. Niet voor niets, natuurlijk. Jakob biedt aan om zeven jaar voor Laban te werken. Na de zeven jaar krijgt Jakob Labans andere dochter, Lea, mee in plaats van Rachel. Als Jakob hem hiermee confronteert, zegt Laban dat het niet gebruikelijk is om de jongste dochter vóór de oudste te laten trouwen. Jakob mag alsnog met Rachel trouwen, maar moet nog eens zeven jaar voor hem werken.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.