Kana was een dorp in Galilea, waar Jezus een wonder verrichtte door water in wijn te veranderen. De naam kent zijn oorsprong in het Hebreeuwse woord 'qanah', wat 'riet' betekent. Naast een Hebreeuwse betekenis, heeft de naam ook een Japanse betekenis. In Japan betekent de naam Kana 'machtig'.

Is de naam Kana populair in Nederland?

In de laatste tien jaar is het maar één keer voorgekomen dat er een kindje Kana genoemd werd.

Heeft Kana een negatieve betekenis?

De naam Kana is onder andere te vinden in Bijbelboek Jozua 16:8 en Johannes 2:1

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Kana terugvinden?

De naam Kana is onder andere te vinden in het Bijbelboek Jozua 16:8 en Johannes 2:1

Wat was Kana?

Jezus, zijn moeder en leerlingen zijn uitgenodigd op een bruiloft in Kana. Al snel op het feest blijkt dat de wijn op is. De moeder van Jezus vraagt haar zoon om hulp. Maria draagt de bedienden op om naar Jezus te luisteren en te doen wat hij zegt. Daarop vullen de bedienden zes vaten tot aan de rand met water. Hierna moeten ze er wat uitscheppen en het naar de ceremoniemeester brengen. Het blijkt de beste wijn van de avond te zijn.

Dit is het eerste wonderteken dat Jezus heeft gedaan. Na de bruiloft vertrekken Jezus, de leerlingen en zijn moeder naar Kafernaüm. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.