De naam Kaleb betekent letterlijk vertaald vanuit het Hebreeuws 'hond'. Vanuit het Oud Engels betekent de naam 'trouw' en 'onverschrokken'. Kaleb was een van de twaalf verspieders die het land Kanaän moest verkennen. Kaleb waagde zijn leven voor de taak die hij had gekregen. 

Is de naam Kaleb populair in Nederland?

Deze naam is niet populair in Nederland. In 2016 kregen vier jongetjes de naam Kaleb. In Amerika is de naam 'Caleb' wel erg populair. Hij wordt 32 keer vaker gegeven aan pasgeboren kindjes. 

Heeft Kaleb een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Kaleb is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Kaleb terugvinden?

De naam Kaleb is te vinden in Bijbelboek Numeri 13:6

Wie was Kaleb en wat deed hij?

Kaleb komt uit de stam van Juda en is een van de twaalf verspieders die Kanaän moeten gaan verkennen. Op dat moment is hij 40 jaar oud. Als hij en de andere verpieders het land hebben verkend, keren ze terug naar het volk en vertellen dat het onmogelijk is om het land in te nemen. Kaleb probeert samen met Jozua, het volk moed in te praten. Door het vertrouwen dat Kaleb in God heeft, belooft God dat Kaleb en Jozua het land in kunnen gaan en dat het toe zou behoren aan hen en hun nageslacht.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.