Kaïn

Kane - Kahn - Kenan

Kaïn is een Hebreeuwse jongensnaam. De naam betekent 'speer' of 'lans'. De naam kan ook wel 'aanwinst' of 'verwerving' betekenen. Figuurlijk betekent de naam 'nors, boosaardig, wrevelig mens'.

Is de naam Kaïn populair in Nederland?

Nee, er werd in 2016 maar één jongetje Kaïn genoemd. Kenan is een meer geliefde naam. Deze werd gegeven aan 23 jongetjes in 2016. 

Heeft Kaïn een negatieve betekenis?

Ja

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Kaïn terugvinden?

De naam Kaïn is te vinden in Bijbelboek Genesis 4:1 in het oude testament en Hebreeën 11:4 in het nieuwe testament.

Wie was Kaïn en wat deed hij?

Kaïn is de eerstgeboren zoon van Adam en Eva. Niet veel later krijgen Adam en Eva een tweede zoon: Abel. Kaïn wordt een boer, Abel een herder. Kaïn brengt God een offer van zijn oogst en ook Abel brengt een offer: het mooiste eerstgeboren dier uit zijn kudde.

God ziet het offer van Abel, maar heeft voor het offer van Kaïn geen oog, tot grote woede van Kaïn. Hierop neemt hij Abel mee naar het veld en doodt hem. God ziet dit en vraagt aan Kaïn waar zijn broer is. Kaïn antwoordt schijnheilig dat hij dit niet weet en dat hij niet altijd op zijn broer hoeft te letten. God weet dat Kaïn loog en  vervloekt hem. Hierop gaat Kaïn weg van God en vestigt zich in Nod. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.