Justus

Justin - Justine

Justus is een Latijnse jongensnaam. Het betekent 'rechtvaardig' of 'eerlijk'. De naam is een afleiding van het Latijnse woord iustus. In het oude Rome was rechtvaardigheid een van de belangrijkste positieve eigenschappen om te hebben. 

Is de naam Justus populair in Nederland?

Justus werd in 2009 aan 23 jongetjes gegeven. Sindsdien is de naam niet veel meer voorgekomen. In 2016 kregen er zeven jongetjes de naam Justus. 

Heeft Justus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Justus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Justus terugvinden?

De naam Justus is te vinden in Bijbelboek Handelingen 1:23

Wie was Justus en wat deed hij?

Nadat Jezus is opgevaren naar de hemel, neemt Petrus een moedige beslissing om een vervanger voor Judas te zoeken. In de Psalmen stond namelijk al voorspeld wat er met Judas gebeuren zou en dat er een vervanger gezocht moest worden. De apostelen stellen daarop twee kandidaten voor: Josef Barsabbas – met de bijnaam Justus – en Mattias. De apostelen gaan in gebed en vragen de Heer wie de opvolger moet worden. Uiteindelijk wordt Mattias de opvolger van Judas. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.