In de Bijbel komt maar één Julius voor en het is niet de keizer. Hij staat vermeld in het Nieuwe Testament. Zijn Latijnse naam staat voor 'Waardevol juweel', 'jeugdige', of 'zachtharige'. Julius was een centurion bij een keizerlijke legereenheid en bewaakte de gevangene Paulus op zijn tocht naar Rome om voor de keizer te verschijnen.

Is de naam Julius populair in Nederland?

Julius mag rekenen op een redelijke hoeveelheid belangstelling hier in Nederland. Jaarlijks kiezen ouders zo'n 130 keer voor deze naam. De hoeveelheid blijft tot nu toe gelijkmatig.

Heeft Julius een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Julius is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Julius terugvinden?

De naam Julius is onder andere te vinden in het Bijbelboek Handelingen 27:1.

Wie was Julius en wat deed hij?

Als leider van een keizerlijke legereenheid heeft Julius de opdracht om de gevangen apostel Paulus naar Rome te begeleiden. Volgens de Bijbel is hij een rechtvaardig man die Paulus met respect behandelt. De reis verloopt niet volgens plan omdat er weinig wind is. Julius kiest voor de raad van de kapitein en besluit de waarschuwing van de apostel te negeren. Die waarschuwt de Romeinen dat te laat uitvaren erg gevaarlijk is. Zoals Paulus in zijn dromen zag, loopt het schip uiteindelijk vast, al belooft de apostel namens God een behouden aankomst. De bemanning wilt graag van de gevangenen af vanwege het vluchtgevaar, maar Julius weet hen te beheersen en veilig de kust te bereiken.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.