Juda is van oorsprong een Arabische naam voor jongens. Het betekent zowel in deze taal als het Hebreeuws 'geprezen', of 'bewonderd'. In de Bijbel verwijst de naam ook naar een afkomstige van de Juda-stam, terwijl het woord jood een afgeleide van deze naam werd.

Is de naam Juda populair in Nederland?

Het aantal Nederlandse ouders wat hun zoon jaarlijks de naam Juda geeft, neemt sinds 2011 gestaag toe tot zo'n veertig kinderen per jaar. De vervoeging voor meisjes, Yehudit, kan niet delen in die populariteit en schommelt sterk. In 2016 werden slechts zeven Yehudits geboren.

Heeft Juda een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Juda is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Juda terugvinden?

De naam Juda is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 29:35 en Matteüs 1:2.

Wie was Juda en wat deed hij?

Juda is in de Bijbel niet alleen een persoon uit het Oude Testament, maar uit deze stamvader komt een volledige stam en zelfs een koninkrijk voort. Juda is de de vierde zoon van Jakob en Lea en heeft een roerige levensloop, zo blijkt uit Genesis. Hij wordt voorouder van Jezus door per ongeluk een kind te krijgen bij zijn schoondochter Thamar. Hij is ook een van de broers van Jozef die hem in de put gooiden. Wel meldt hij zich vele jaren later vrijwillig aan om Benjamin naar Jozef terug te brengen. Hij drong in twee gevallen aan op geweldloze oplossingen, eerst om Jozef en later om Benjamin in Egypte te sparen, zodat zij niet gedood zouden worden.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.