Jozua

Joshua - Jos

Jozua heeft de nodige vervoegingen en afkortingen in verschillende talen en allemaal betekenen ze: 'God is mijn redder'. Jozua was de opvolger van Mozes, hoewel hij eerst Hosea heette. Mozes en Jozua leidden de Israëlieten weg uit Egypte, waarna Jozua Jericho en Kanaän wist in te nemen.

Is de naam Jozua populair in Nederland?

De naam Jozua lijkt bezig met een stille opwekking. Sinds 2014 is het aantal kinderen met deze naam bijna verdubbeld. Nu worden jaarlijks zo'n vijftien kinderen met de klassieke benaming genoemd, terwijl de Engelse variant Joshua bijna is gehalveerd in populariteit. Overige vervoegde namen worden bijna niet gebruikt voor zowel jongens als meisjes.

Heeft Jozua een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jozua is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jozua terugvinden?

De naam Jozua is onder andere te vinden in het Bijbelboek Exodus 17:9 en Lucas 3:29.

Wie was Jozua en wat deed hij?

Jozua is de zoon van Nun. In zijn leven was hij eerst een ondergeschikte helper van Mozes, maar wordt uiteindelijk zijn opvolger nadat God besluit dat de Mozes het Beloofde Land wel mag zien maar niet binnentreden. Onder Jozua's hand worden zowel Jericho als Kanaän veroverd. Hij vraagt God vaak om steun en krijgt deze, waarbij de Heer de zon en maan eens tijdelijk stilzette om de Amorieten te verslaan. Volgens verschillende Bijbelteksten was Jozua een sterk militair leider die graag begon met een schone lei.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.