Jozef is een veel voorkomende naam voor mannen in de Bijbel. Het betekent zoveel als 'God voorziet en maakt beter' in het Hebreeuws. In Oost-Europese talen zoals het Pools staat de naam ook voor 'God zal groter worden'. 

Is de naam Jozef populair in Nederland?

De naam Jozef is in Nederland niet erg populair: de bevolking krijgt er ieder jaar slechts tussen de vijf en tien kinderen bij met deze naam. 

Heeft Jozef een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jozef is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jozef terugvinden?

De naam Jozef is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 30:24 en Matteüs 1:16.

Wie was Jozef en wat deed hij?

Opvallend veel hogepriesters krijgen de naam Jozef bij hun geboorte, maar in de Bijbel staat Jozef vooral bekend als de man van Maria. Jozef van Nazareth was in zijn dagelijks leven timmerman en werd uiteindelijk stiefvader van Jezus. Al tijdens de jeugd van Jezus verliest de Bijbel de aansluiting en wordt Jozef niet meer genoemd. De andere bekende Jozef is de dromerige, eennajongste zoon van Jakob, die wordt verdreven en verstoten door tien van zijn andere broers. In Egypte krijgt hij als droomuitlegger een leidinggevende taak aan het hof en wordt uiteindelijk onderkoning van Egypte. Uiteindelijk maakt Jozef het weer goed met zijn broers als zij in hun onwetendheid bij hem langskomen in tijden van schaarste.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.