Josia

Jos - Josha - Josa

Deze Hebreeuwse naam is een ode aan God. Letterlijk betekent het 'de Heer is mijn redder'. Josia komt voor in het Oude Testament en is geboren in 648 voor Christus. Hij volgde zijn vader op jonge leeftijd als koning op van het koninkrijk Juda.

Is de naam Josia populair in Nederland?

Deze naam, met als bekendste vervoeging Jos, wordt in Nederland heel weinig gebruikt. Ieder jaar krijgen maximaal vijf jongens de naam Josia. De vervoegingen Josha en Josa worden voor beide geslachten gebruikt, maar niet meer dan drie jongens en drie meisjes ontvangen jaarlijks deze naam.

Heeft Josia een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Josia is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Josia terugvinden?

De naam Josia is onder andere te vinden in het Bijbelboek 1 Koningen 13:2 en Matteüs 1:10.

Wie was Josia en wat deed hij?

De jonge Josia moet zijn vader Amon al op achtjarige leeftijd opvolgen, nadat Amon zich hooghartig van God afkeerde en door zijn dienaren op gewelddadige wijze afgezet werd. Onder Josia's bewind komt er een tijd van voorspoed en aanbidding van God: afgoden worden geweerd en offerplaatsen daarvoor afgebroken. In deze periode begint Juda ook godsdiensthervormingen door te voeren, en Bijbelse geschriften te herschrijven om meer tot God te komen. Ook weert Juda zich tegen de buitenlandse machten van het Assyrische en het Babylonische Rijk, maar in de strijd tegen Egypte raakt Josia zwaargewond en verliest zijn leven. Josia deed wat goed was in de ogen van de Here.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.