Jojakim

Joachim - Jochem - Joakim - Jokim

Bijbelse naam Jojakim

Jojakim betekent 'God richt op'. Het is afkomstig van de Hebreeuwse naam Jehoiakim. 

Is de naam Jojakim populair in Nederland?

De naam Jojakim is zeldzaam en wordt in Nederland vrijwel niet gebruikt. De vorm Joachim komt iets vaker voor en werd de afgelopen tien jaar in totaal ongeveer 150 keer gegeven. 

Heeft Jojakim een negatieve betekenis?

De betekenis van Jojakim is niet negatief, maar toch heeft de naam een negatieve connotatie. Koning Jojakim deed namelijk wat slecht was in de ogen van God. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jojakim terugvinden?

De naam Jojakim is te vinden in het Bijbelboek 2 Koningen 23:34.

Wie was Jojakim en wat deed hij?

Jojakim is een koning van Juda in het Oude Testament. Hij is de oudste zoon van koning Josia en volgt zijn jongere broer koning Joachaz op nadat deze is afgezet door de Egyptenaren. In het derde regeringsjaar van Jojakim valt koning Nebukadnessar van Babylonië Juda binnen. Jojakim wordt als gevangene naar Babylon meegenomen. Later wordt hij door Nebukadnessar vrijgelaten en opnieuw als koning benoemd voor Babylon over Juda te regeren. Hij komt om het leven nadat hij een opstand begint tegen Babylon, waarna koning Nebukadnessar Juda laat plunderen door verschillende volken, zoals de Chaldeeën, Moabieten en Ammonieten.   

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.