Johannes

Johan - Jan - Hans - Jochanan

Bijbelse naam Johannes

Johannes betekent 'God is genadig' of 'God is verzoenend'. Afkomstig van de Hebreeuwse naam Yochanan. Yo verwijst naar God en Chanan betekent 'genadig zijn'.

Is de naam Johannes populair in Nederland?

Johannes is een veelvoorkomende jongensnaam in Nederland. De naam werd in de afgelopen tien jaar het vaakst gegeven in 2010, namelijk 318 keer. De populariteit van de naam is sindsdien gedaald. In 2017 kregen nog maar 170 jongens de voornaam Johannes. 

Heeft Johannes een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Johannes is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Johannes terugvinden?

De naam Johannes is te vinden in het Bijbelboek Matteüs 3:1. 

Wie was Johannes en wat deed hij?

De bekendste Johannes is waarschijnlijk Johannes de Doper. Hij is de enige zoon van priester Zacharias en zijn vrouw Elisabet en wordt ongeveer een half jaar geboren vóór de geboorte van Jezus. Hij is een profeet en vertelt in de woestijn van Judea over de komst van het koninkrijk. In Matteüs staat dat hij een ruwe mantel van kamelenhaar draagt en zich voedt met sprinkhanen en wilde honing. Johannes roept de mensen op tot inkeer en velen uit Judea laten zich door hem dopen in de Jordaan. Ook Jezus komt naar de Jordaan om door Johannes gedoopt te worden. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.