Johanna

Hanna - Hanneke - Janneke - Joanne

Bijbelse naam Johanna

Johanna betekent 'God is genadig' of 'God is verzoenend'. Afkomstig van de Hebreeuwse naam Yochanan. Yo verwijst naar God en Chanan betekent 'genadig zijn'.

Is de naam Johanna populair in Nederland?

Johanna is een bekende meisjesnaam in Nederland. De populariteit van de naam Johanna is de afgelopen tien jaar iets gedaald. In 2009 kregen 241 meisjes de naam, in 2017 waren dit er nog maar 158. Dit in tegenstelling tot de vervoeging Hannah, waarvan de populariteit juist stijgt.

Heeft Johanna een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Johanna is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Johanna terugvinden?

De naam Johanna is te vinden in het Bijbelboek Lucas 8:3. 

Wie was Johanna en wat deed zij?

Johanna is één van de vrouwen die Jezus vergezellen wanneer Hij van dorp naar dorp trekt om het goede nieuws te verkondigen. Johanna is de vrouw van Chusas, die in die tijd rentmeester van Herodes is. Jezus geneest haar van een boze geest of ziekte. Samen met de twaalf discipelen en enkele andere vrouwen reist ze met Jezus mee.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.