Jetro

Jethro - Jeter - Jether

Bijbelse naam Jetro

Jetro, ook wel geschreven als Jethro, Jeter of Jether, betekent 'voortreffelijkheid', maar wordt ook wel vertaald met ‘hoogheid’ of ‘vorst’.

Is de naam Jetro populair in Nederland?

De naam Jetro komt bijna niet voor in Nederland, maar zo’n twintig keer. De naam Jethro komt iets vaker voor en wordt rond de tien keer per jaar gegeven. Er wonen zo’n 350 mensen met de naam Jethro in Nederland. 

Heeft Jetro een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jetro is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jetro terugvinden?

De naam Jetro is onder andere te vinden in het Bijbelboek Exodus 3:1

Wie was Jetro en wat deed hij?

Jetro is een priester van het land Midian. Hij is vooral bekend als de schoonvader van Mozes. Nadat Mozes uit Egypte is gevlucht, vindt hij toevlucht bij Jetro. Hij trouwt met één van Jetro’s zeven dochters, Sippora. In totaal blijft hij 40 jaar bij Jetro. Wanneer hij aan het oppassen is op de kudde van Jetro, ontmoet hij God in een brandende doornstruik. Nadat Mozes een aantal jaar later de Israëlieten uit Egypte heeft bevrijd, bezoekt Jetro hem in de woestijn. Hij brengt hier offers aan God en verzorgt een feestmaal voor Aäron en de oudsten van Israël. Hierna geeft hij Mozes raad over hoe het volk onderwezen moet worden in de wet en het bestuur van de Israëlieten. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.