De naam Jefta betekent ‘Hij opent’ of ‘God opent’. De profeet Samuel verwijst naar Jefta als een van de belangrijkste rechters van Israël. Hebreeën 11:32 noemt Jefta één van de geloofshelden, samen met Barak, Gideon en Simson.

Is de naam Jefta populair in Nederland?

In 2016 kregen 25 jongens de naam Jefta. De laatste tien jaar is de naam iets in populariteit gestegen, maar nog steeds komt de naam niet veel voor. Zo’n 400 mensen in Nederland hebben de voornaam Jefta. 

Heeft Jefta een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jefta is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jefta terugvinden?

De naam Jefta is te vinden in het Bijbelboek Rechters 10:5 en Hebreeën 11:32

Wie was Jefta en wat deed hij?

Jefta wordt legeraanvoerder van Gilead, als de Ammonieten proberen om het gebied te veroveren. Voordat het gevecht begint, smeekt Jefta om God's hulp en legt hij een gelofte af. Hij belooft God dat hij het eerste wat hem tegemoet komt offert, als hij veilig thuiskomt.

God helpt hem de Ammonieten te verslaan, maar het eerste wat hem tegemoet komt is zijn dochter, zijn enige kind.

Als Jefta beseft dat hij haar moet offeren, scheurt hij zijn kleding als teken van rouw. Toch kan hij zijn belofte niet ongedaan maken, weet ook zijn dochter. Zij gaat twee maanden de bergen in om haar maagdelijkheid te betreuren, waarna Jefta haar offert als brandoffer. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.