Jari

Yari - Jaäre - Jaare - Jair - Jaïr

Bijbelse naam Jari

De Bijbelse betekenis van Jari is niet bekend. Jari wordt ook wel Jaäre of Jaïr genoemd. Dat betekent iets als 'die hij opwekt' of 'die hij in beweging brengt'.

Is de naam Jari populair in Nederland?

Eind 20e eeuw is de naam Jari plotseling opgekomen. Terwijl er in 1990 geen een Jari werd geboren, kregen in 1996 ruim tweehonderd jongens deze naam. De laatste jaren krijgen jaarlijks zo’n 75 jongens deze naam. 

Heeft Jari een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jari is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jari terugvinden?

De naam Jari is te vinden in het Bijbelboek 2 Samuel 21:19

Wie was Jari en wat deed hij?

Jari had een zoon, Elchanan. Over Jari zelf is weinig bekend, maar over zijn zoon wel. In 1 Samuel wordt verteld hoe de reus Goliat door David wordt verslagen. David slingert een steentje in het voorhoofd van de reus. In 2 Samuel 21:19 staat echter dat Goliat werd gedood door Elchanan, de zoon van Jari. Ook hier is Goliat een reus, hij heeft een speer die zo groot is als een boom.

Het lijkt om dezelfde Goliat te gaan die eerder is genoemd. In 1 Kronieken staat echter dat Elchanan niet Goliat maar diens broer Lachmi verslaat. Het zou ook kunnen dat in 2 Samuel 21 in plaats van ‘Goliat’, ‘de broer van Goliat’ wordt bedoeld. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.