Jannes

Jan - Janne

Bijbelse naam Jannes

De naam ‘Jannes’ kan via het Griekse ‘Johana’ afgeleid zijn van het Hebreeuwse werkwoord voor ‘tegenstand’ of ‘tegenstelling'. Een andere mogelijke betekenis is 'onderdrukker' of 'hij kwelde'. Het zou ook van de naam 'Johannes' afgeleid kunnen zijn, wat zou betekenen dat het 'God is verzoenend' betekent. Jannes was een tovenaar en de apostel Paulus noemt hem in een tekst waar het gaat over mythes. 

Is de naam Jannes populair in Nederland?

In de twintigste eeuw was Jannes een populaire naam. Rond de honderd jongens kregen jaarlijks de naam Jannes. Vanaf 1970 is de naam in populariteit gedaald. In 2015 zijn er acht jongens geboren met de naam Jannes. 

Heeft Jannes een negatieve betekenis?

???

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jannes terugvinden?

De naam Jannes is te vinden in het Bijbelboek 2 Timoteüs 3:8

Wie was Jannes en wat deed hij?

Jannes wordt in de Bijbel samen met zijn broer Jambres genoemd. Zij zijn Egyptische tovenaars, ook wel ‘wijze mannen’ of ‘magiërs’ genoemd. Jannes en Jambres nemen het op tegen Mozes, zij bootsen met hun wonderen de eerste wonderen van Mozes na. Na de derde plaag, die van de muggen, bekennen de magiërs dat het de hand van God is.

Paulus schrijft de namen van Jannes en Jambres later in Timotheüs in een ruimere context: hij doelt dan op mensen die zich afzetten tegen Gods waarheid en zeggen dat christenen mythes navolgen.    

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.