Deze naam is een afleiding van Jakob. In het Grieks werd de naam Jakob 'Jakobos' en daarvan uit ontstond de Latijnse versie 'Jakobus'. De naam heeft dezelfde betekenis als Jakob: 'Hij zal beschermen', 'hij greep de hiel' of 'bedrieger'.

Is de naam Jakobus populair in Nederland?

Jakobus is meer gebruikt als volgnaam (1192 keer) dan als eerste naam (831 keer) in Nederland. De laatste jaren is het niet meer dan tien keer per jaar voorgekomen dat er een jongetje Jakobus werd genoemd. 

Heeft Jakobus een negatieve betekenis?

De betekenis van de naam 'Jakobus' kun je negatief opvatten

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jakobus terugvinden?

De naam Jakobus is te vinden in het Bijbelboek Matteüs 4:21. 

Wie was Jakobus en wat deed hij?

Jakobus is de schrijver van de brief van Jakobus. Daarnaast is hij waarschijnlijk een broer en volgeling van Jezus. In zijn brief spreekt hij vooral over ethische thema's. Jakobus komt over als een radicaal en praktisch christen.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.