Jaïr

Jair - Jaïrah - Jairo - Jairell

Jaïr is een Hebreeuwse jongensnaam. Het wordt meestal vertaald met 'de Heer verlicht', maar soms ook met 'die hij opwekt' of 'die hij in beweging brengt'.

Is de naam Jaïr populair in Nederland?

Jaïr is geen populaire naam in Nederland, maar toch kregen in 2014 453 jongetjes de naam.

Heeft Jaïr een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jaïr is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jaïr terugvinden?

De naam Jaïr is onder andere te vinden in het Bijbelboek Numeri 32:41. 

Wie was Jaïr en wat deed hij?

Er zijn een aantal personen in de Bijbel met de naam Jaïr. Bijvoorbeeld de richter, die tweeëntwintig jaar over Israël regeert. Een andere bekende Jaïr is de vader van Mordekai, welke weer de neef van de latere koningin Esther is. En Jaïrus, waar Jezus zijn dochter weer tot leven wekt. Jaïrus is de Griekse versie van Jaïr.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.