Ismaël

Ismael - Ysmael

Ismaël is een Hebreeuwse naam voor jongens. Het betekent 'God ziet en is genadig' of 'God zal horen'. Ismaël was de zoon van Abraham en Hagar. 

Is de naam Ismaël populair in Nederland?

In 2010 werden 26 jongetjes Ismaël genoemd. Sindsdien is het aantal langzaam afgenomen. 

Heeft Ismaël een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Ismaël is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ismaël terugvinden?

De naam Ismaël is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 16:1. 

Wie was Ismaël en wat deed hij?

Abraham en Saraï kunnen geen kinderen krijgen. Saraï stelt daarom aan Abraham voor dat hij met haar slavin Hagar zou slapen, zodat Abraham op die manier nog nakomelingen kan krijgen. Hagar raakt zwanger, maar verliest het respect voor Saraï, waarop Saraï haar het leven zuur maakt. Hagar vlucht weg de woestijn in. Daar komt ze een engel van de Heer tegen, die haar zegt dat ze weer terug moet gaan naar Abraham en Saraï. De Heer belooft veel nakomelingen aan haar zoon, die ze Ismaël moet noemen. Ismaël's zonen worden de stamvaders van het Arabische volk.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.