Isaak is gebaseerd op 'sahaq' , wat 'lachen' betekent. Toen Isaaks moeder Sarah hoorde dat ze op haar hoge leeftijd nog een kind ging krijgen, moest zij lachen.

Is de naam Isaak populair in Nederland?

De naam Isaak is een tijdje uit de mode geweest. Voor 1930 was het een aardig veel voorkomende jongensnaam. Na 2000 maakte Isaak weer een comeback en sinds 2014 hebben 207 mannen en jongens de naam als volgnaam.

Heeft Isaak een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Isaak is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Isaak terugvinden?

De naam Isaak is te vinden in onder andere het Bijbelboek Genesis 17:19 en Matteüs 1:2.

Wie was Isaak en wat deed hij?

Isaak is de zoon van Abraham en Sarah. Het nieuws van de engel over de geboorte van Isaak komt als grote verrassing voor de oude Abraham en Sarah. Laatstgenoemde kan het niet geloven en lacht erom. Dit wordt vaak geïnterpreteerd als hoongelach, maar het zou ook kunnen dat Sarah moest lachen van vreugde. Er is veel over Isaak geschreven, bijvoorbeeld hoe hij bijna wordt geofferd als God Abraham op de proef stelt. Daarnaast lees je in de Bijbel hoe Isaak zijn vrouw Recekka ontmoet en het verhaal van zijn zoons Jakob en Esau.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.