Hosea betekent 'redding' of 'verlossing'. De bekendste Hosea was een profeet onder koning Jerobeam II. Hij probeerde het koninkrijk te redden van moreel verval. Dit zie je terug in het gelijknamige bijbelboek, waarin direct en fel taalgebruik door de profeet wordt gebruikt. 

Is de naam Hosea populair in Nederland?

Hosea komt vooral voor op de bijbelgordel, in de gemeentes Ede, Barneveld, Apeldoorn en Amersfoort. Maar ook daar is de naam zeldzaam. Sinds 2014 dragen zestien mannen en jongens de naam als voornaam.

Heeft Hosea een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Hosea is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Hosea terugvinden?

De naam Hosea is te vinden in het Bijbelboek Numeri 13:8 en Romeinen 9:25. 

Wie was Hosea en wat deed hij?

Hosea wordt profeet tijdens een turbulente periode voor Israël. Het land is niet meer wat het was en heeft God de rug toegekeerd. In zijn bijbelboek beklaagt Hosea zich over het verval van Israël en beschrijft haar als een 'ontrouwe vrouw'. Toch benadrukt hij dat God ondanks alles van Israël blijft houden. Net als bij zijn tijdgenoot Jesaja, zijn de profetiën van Hosea ook opgeschreven, alleen zijn deze minder optimistisch. Verbitterd beschuldigt hij het Israëlische volk van allerlei verschrikkelijke dingen en dat ze op hun tijd de boel zullen incasseren. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.