Hermes is de Griekse god van wegen, handel, reizigers en dieven. Hij is tevens de boodschapper van de goden en de zoon van Zeus. De naam is afgeleid voor de Griekse benaming voor een mijlpaal bij de grens. In het Roomse pantheon stond hij bekend als Mercurius. Ironisch genoeg was er ook een gelovige uit Rome die de naam droeg die nauwe banden had met Paulus. De naam zelf betekent iets als 'spreken' of 'uitleggen'.

Is de naam Hermes populair in Nederland?

De naam Hermes komt niet veel voor. Minder dan vijftig mensen hebben de naam als eerste naam of volgnaam. Waarschijnlijk is de associatie met de Griekse godheid te groot voor mensen, christenen of seculier, om hun kind Hermes te noemen.

Heeft Hermes een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Hermes is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Hermes terugvinden?

De naam Hermes is te vinden in Bijbelboek Handelingen 14:12. 

Wie was Hermes en wat deed hij?

In zijn brief aan de Romeinen, stuurt Paulus zijn hartelijke groeten aan Hermes en aan Hermas. Een van hen zou Sint Hermes worden, maar het is niet duidelijk wie van de twee dat uiteindelijk is geworden. Hermes was een gebruikelijke naam in het Romeinse rijk, voornamelijk onder slaven. Gezien de associatie met de Griekse god van boodschappen, is dit niet zo gek. Wanneer Paulus en Barnabas in Lystra (Griekenland) aankomen, beschouwen de Grieken ze als Zeus en Hermes. Paulus wordt als Hermes bestempeld, omdat hij van de twee apostelen het meeste spreekt.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.