Henoch betekent 'geïnitieerde' en 'toegewijde'. De naam was enigszins toepasselijk voor Henoch, de zoon van Jered, omdat zijn band met God zo hecht was dat 'Hij hem wegnam'.

Is de naam Henoch populair in Nederland?

De naam komt zelden voor in Nederland. Minder dan vijftig mensen hebben de naam als eerste naam of als volgnaam. De gemeentes waar Henoch het meeste voor lijkt te komen zijn Ede, Renkum, Middelburg en Groningen.

Heeft Henoch een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Henoch is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Henoch terugvinden?

De naam Henoch is te vinden in Bijbelboek Genesis 4:17 en Lucas 3:37.

Wie was Henoch en wat deed hij?

Er zijn twee belangrijke personen in de Bijbel die Henoch heten. De eerste is de oudste zoon van Kaïn. Na zijn ballingschap gaat Kaïn in het land Nod wonen. Daar ziet Henoch het levenslicht en wordt bovendien de stad die zijn vader had gebouwd naar hem vernoemd. De tweede, waarschijnlijk de bekendste, is de zoon van Jered en de vader van Metusalach. Het meest opzienbarende aan Henoch is de band die hij met God had. De Bijbel schrijft dat hij wandelde met God. Door die band is hij de eerste mens in de Bijbel die levend de hemel heeft betreden.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.