Hanna

Hannah - Anna - Johanna - Hanne

De naam Hanna betekent vanuit het Hebreeuws 'God heeft mij begenadigd' of 'genade van God'. Dit komt terug in het Bijbelverhaal van Hanna: na vurig bidden krijgt ze een zoon: Samuel. 

Is de naam Hanna populair in Nederland?

Hanna is een populaire meisjesnaam in Nederland. In 2017 werden er 443 meisjes 'Hanna' of 'Hannah' genoemd. Ook jongens krijgen soms de naam 'Hanna', maar dit is vooral als volgnaam.

Heeft Hanna een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Hanna is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Hanna terugvinden?

De naam Hanna is te vinden in de Bijbelboeken 1 Samuel 1:1 en Lucas 2:36.

Wie was Hanna en wat deed zij?

Elkana heeft twee vrouwen: Peninna en Hanna. Peninna krijgt kinderen, maar God houdt Hanna's moederschoot gesloten. In tranen bidt Hanna tot de Heer en legt een gelofte af: als God haar een zoon geeft, zal zij hem teruggeven aan God. Dan wordt Hanna's gebed verhoord: ze wordt zwanger en baart een zoon: Samuel.

Zodra haar zoon van de borst is, lost ze haar gelofte in en brengt ze Samuel naar de tempel. Daar groeit hij op onder de hoede van priester Eli. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.