Goliat

Goliath

De Bijbelse naam Goliat betekent iets als 'balling', of 'gevangene'.

Is de naam Goliat populair in Nederland?

De Bijbelse naam Goliat is geen populaire naam in Nederland. De afgelopen jaren zijn er slechts een paar jongetjes geboren met deze naam.

Heeft Goliat een negatieve betekenis?

De betekenis van de Bijbelse naam Goliat is negatief. Daarnaast zorgt het verhaal van de reus Goliat in de Bijbel ook voor een negatieve connotatie.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Goliat terugvinden?

De naam Goliat is onder andere te vinden in het Bijbelboek 1 Samuel 17:1.

Wie was Goliat en wat deed hij?

Goliat is een grote Filistijnse reus, van bijna 3 meter lang. Als het leger van het volk Israël het kamp heeft opgeslagen in de Terebintenvallei, tegenover de Filistijnen, komt Goliat naar voren. Veertig dagen lang maakt hij elke dag Israël en God belachelijk. Hij daagt de soldaten uit tot een tweegevecht, waarbij de winnaar het verliezende volk als slaven krijgt. Het leger van Israël is verlamd van schrik.

Dan verschijnt David op het strijdtoneel. Hij windt zich op over het feit dat God belachelijk wordt gemaakt. Met de hulp van de Heer doodt hij Goliat met zijn slinger. Hierop vluchten de Filistijnen en winnen de Israëlieten deze oorlog. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.