De Bijbelse naam Gilead is een Hebreeuwse jongensnaam en kan iets betekenen als 'hard' en 'ruw'. In de Bijbel is het onder andere een berggebied. Het zou ook iets als 'heuvel van de verklaring' kunnen betekenen.

Is de naam Gilead populair in Nederland?

Gilead is geen populaire Bijblese naam in Nederland. De afgelopen 10 jaar is de naam slechts enkele keren aan een pasgeboren jongetje gegeven. 

Heeft Gilead een negatieve betekenis?

De vertalingen 'hard' en 'ruw' zijn niet per se positief, maar ook niet heel negatief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Gideon terugvinden?

De naam Gilead is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 31:21. 

Wie was Gilead en wat deed hij?

Gilead is wellicht het bekendst als bergachtige plaats in de Bijbel. Daarnaast zijn er een aantal personen met deze naam.

Gilead is de kleinzoon van Manasse en de zoon van Machir. Van deze Gilead stamt het geslacht van de Gileadieten af. Een andere Gilead die genoemd wordt is de vader van Jefta en een nakomeling van Gad. Over hen staat verder niets vermeld in de Bijbel.

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.