Gideon

Guido - Gydo - Gido

Bijbelse naam Gideon

De naam Gideon komt overeen met zijn verhaal in de Bijbel. De betekenis is 'Hij die neerslaat', 'veller', of 'omhouwer'. Als hij het altaar van Baäl neerhaalt, krijgt hij de naam 'Jerobaäl'. Gideon was de vierde rechter van Israël en heeft met een leger van slechts 300 man 150.000 midianiten verslagen. 

Is de naam Gideon populair in Nederland?

De naam Gideon wordt jaarlijks aan zo'n 30 kinderen gegeven. De namen 'Guido', 'Gido' en 'Gydo' zijn minder populair. Die worden jaarlijks aan zo'n 10 kinderen gegeven. 

Heeft Gideon een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Gideon is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Gideon terugvinden?

De naam Gideon is onder andere te vinden in het Bijbelboek Rechters 6:1. 

Wie was Gideon en wat deed hij?

Gideon is de vijfde rechter uit het boek Rechters. Het boek is onderdeel van de profeten van de Hebreeuwse Bijbel, die in de joodse traditie ook wel Tenach wordt genoemd. Gideon is de zoon van Joas uit de stam Manasse en wordt door God benoemd om de Israëlieten te bevrijden uit de hand van de Midjanieten en Amalekieten. Toch pakt Gideon deze opdracht niet zomaar aan: hij wil eerst een duidelijk teken van God zien. Als God tot drie keer toe laat zien dat Hij Gideon bij zal staan, gaat Gideon op pad. 

Is deze naam speciaal voor jou of iemand uit je omgeving?

deel bijbelsenaam

Deel via:

Gerelateerde artikelen

10 Bijbelse namen die je niet kent

David, Goliat, Paulus – natuurlijk, die kennen we. Maar wie was Rispa ook maar weer? En Junia? En Mahersalalchasbaz? Hier de top 10 van minst bekende Bijbelse namen.

Alle vrouwen in de Bijbel in één lijst

Heb je ooit gehoord van de profetes Chulda, of weet jij nog wie koningin Atalja was? In deze lijst staan alle vrouwen uit het Oude en Nieuwe Testament opgesomd.

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.